jueves, 20 de junio de 2013

Singura libertate

"Singura" adica "unica".
Parafrazandu-l pe Napoleon putem spune (fara sa gresim) ca fiecare nou-venit pe lumea asta are in rucsac bastonul .... de "om (prin antonomasie) liber".
Libertatea pe care o poate avea omul nu poate fi mai mult decat una (dar avand-o pe asta le are pe toate): "libertatea ratiunii". Dar, un om ajunge la a avea ratiunea libera doar atunci cand stapaneste (cand domina) "cunoasterea". Ajuns in posesia "cunoasterii" un individ uman nu poate fi altceva decat "un obiectivist", adica acel tip de om care respecta  cuvintele lui Cratilos care spuneau ca .... "pentru a spune ceva (orice) individul uman ar trebui sa indice acel lucru despre care face in acel moment vorbire, cu degetul" (adica sa faci vorbire doar despre ceea ce este prezent ... propriei tale prezențe).
Prezență: ( absență, lipsă): Faptul de a fi prezent undeva; existența cuiva sau a ceva într-un loc sau într-un timp anumit. 
Precencia ( ausencia): Asistencia personal, o estado de la persona que se halla delante de otra u otras o en el mismo sitio que ellas.

Odata cunoscand ... "cunoasterea", individul uman devine lipsit de orice dorinta de constrangere a cuiva, autocondamnandu-se la a astepta intoarcerea "ecoului" actiunii (permanente) sale.
Libertatea nu o poate obtine "omul" (ca individ) ci doar ... "omul" (ca specie).
Conceptul "om (specia)", este un concept in care se include (este inclus) tot "omul (in-divid)" al acelei specii (unde "toti" este totuna cu "100%). Unul singur (un singur ... procent) mai putin decat "toti" lasa "tot"-ul ca nefiind un "tot".

Inchei, cu ceea ce trebuia de fapt sa incep.
Conceptul de "libertate" este definit cel mai clar (in opinia mea) in conceptul juridic: "Autonomia de la voluntad" (cum ii spun spaniolii), adica "Libertatea de vointa" (cum ii spunem noi).
Vad ca este si acest concept unul din asa multele care nu au inca traducere si in lima romana. Asta, cel putin, nu e tradus in nici o alta limba decat cea . . . (a lui) "materna".

No hay comentarios:

Publicar un comentario