domingo, 28 de julio de 2013

Cunoasterea (demistificare a ei)

Adaug azi (27 iulie 2013) inca o formulă, (zic eu) mult mai clară (si mai clarificantă) a "cunoasterii" (pentru ca  este necesara demistificarea acest termen).
"Cunoastere" inseamna (mai intai de toate) "a vorbi in cunostință de cauză", inseamnă ... profesionalism.
Cu cât mai vasta iti este cunoasterea, cu atat mai bine. Dar, oricât de ingustă ți-ar fi a ta cunoastere, trebuie sa vorbesti intotdeauna doar despre ceea ce ... efectiv cunosti.

 Atunci cand oamenii vor vorbi doar in cunostință de cauză, abia atunci isi vor gasi pacea.
Poți spune că ai cunoscut o ... mare anume (să zicem ... Marea Neagră), doar după ce ți-ai scufundat cel puțin un deget in apa ei.

 Oamenii se incurcă rău in termenii "virtual" si "real".


Nu poți face vorbire (la modul real) despre un măr decât atunci când efectiv ai "sub ochi" (la modul propriu), un mar.
Marul, pe care il avem in imaginea alaturata, nu este un mar ci ...o icoană (o reprezentare virtuala, o himera). Dintr-o imagine virtuală nu poți mânca, nu te poți nutri, nu-ți poți nutri decat gândul. Nu poți spune ca ai cunoscut un măr decât doar după ce efectiv ai muscat, te-ai nutrit efectivamente cu el.

 Restul merelor din universul ăsta (in afara celui din care efectiv ai muscat) iți rămân intangibile (pana la proba contrarie).
Avem aici o altă imagine care reprezintă, virtual, apa. Si această imagine este tot o "icoană" (adica o "reprezentare virtuală"). Cu o "poză" ca asta, in plin desert, sub soare dogoritor, mori de sete. Conceptul (precum: "măr" sau "apă" sau pâine" etc)  nu este "concept obiectiv" decât atunci
când este "prezent si tangibil" propriei tale prezențe.
(Nu iți este o "prezența obiectiva" nici "vrabia de pe gard", nici "iepurele din bataia pustii" si nici "pielea ursului din padure").
Atunci cand efectuam adunarea  a "doua mere" + "doua mere" si ne da ca rezultat ... "patru mere", trebuie sa fim constienți ca avem de-a face cu o "reprezentare virtuala" si ca, nu poate fi vorba de o "reprezentare obiectiva" decat atunci cand doua mere ... accesibile tie le alaturi altor doua mere care-ti sunt, la modul efectiv, ... accesibile tie.
"Obiectivismul" (si deci ... "obiectivistul") nu se hraneste cu nici un gen de himera, cu nici un gen de iluzie..... 


 Daca vrei ... citeste mai mult

No hay comentarios:

Publicar un comentario