jueves, 26 de septiembre de 2013

In Lume, peste 7 miliarde de "limbi".

"Lumea" este constituita ("azi") de mai mult de 7 miliarde de "limbi", "limbi" grupate intr-un numar de aproximativ 6900 de "familii (nucleare)".
7 miliarde de "universuri", universuri care . . . emit "mesaje", mesaje carora, aceia care se intersecteaza
 cu vreunul din ele, le da propria traducere, propria interpretare, adaptandu-l fiecare (cu al sau "grad de cunoastere"), la ale sale (proprii) necesitati.
Este ilogic sa ne izolam in "celule idiomatice" (indiferent "dimensiunea"), pentru ca am fi aterizat in vreunul (sau altul) "punct geografic" (sau . . . "buric") al planetei.


Sigur o sa fie mai respirabil in ziua cand, in loc ca cele peste 7 miliarde de "limbi" sa se grupeze in mai bine de 6900 de "celule" se va regasi intr-un singur spatiu, intr-o singura "familie idiomatica".
Chiar daca "intelegerea", "buna convietuire", nu se datoreaza doar "codului" in care emitem mesajul, "eroarea inerenta transmiterii" s-ar reduce considerabil.
Dar, si mai buna o sa fie acea zi cand, urmand indemnul lui "Cratilos", in loc da a ne deda la utilizarea "argumentului fortei" (insotit cu "vorba") ne vom deda, asemanator jucatorului de sah, mutarii piesei (in tacere) datorita "fortei argumentului" ("facere").

No hay comentarios:

Publicar un comentario