miércoles, 10 de septiembre de 2014

Economia de talcioc

"Smenarul roman" a dus de nas pe "romanul de rand" facandu-l pe acesta din urma sa creada ca "economia de talcioc" implantata de el (prin deviere de la economia de piata reala) este de fapt "economie de piata" (compromitand astfel, in extrem de mare masura, termenul).

Opinam eu azi, in Facebook, incercand sa explic (cui catadicseste sa isi aplece ochii pe cuvintele mele), ca ceea ce s-a trait pe aceste meleaguri nu a depasit vreodata statutul de "economie de
talcioc"

Oamenii se inseala cand definesc debandada in general ca fiind o "lege a junglei". Pentru ca "legea junglei" este legea vietii, este legea stadiului natural, este o lege a echilibrului.

In fapt, cand oamenii spun "legea junglei", fac referinta (fara sa inteleaga asta) spre o "lege a custii" (a deprinderilor dobandite in regim de claustrare).

Din pacate, tot ce atinge omul cu mana isi pierde statutul de "natural" si il capata pe cel de "artificial", si se poate spune ca "stadiul natural", pe scoarta terestra nu prea mai e la el acasa.
Omul a contaminat (atingand cu mana lui), tot. Asa ca "legea junglei", in adevarat cuvantul ei, nu mai exista.

Romania n-a iesit niciodata din "economia de talcioc" (doar asa, ca le spunem, noi romanii, la amandoua tot "piata", e o alta poveste).
"Piata" si "regula" merg . . . mana in mana, in timp ce "talciocul" merge mana in mana cu "datul plasei". Piata inseamna seriozitate iar talciocul e . . . polul opus.

(va continua)

No hay comentarios:

Publicar un comentario